Ceviche – latynoskie sushi

Swoim wyglądem przypomina bardziej dzieło sztuki niż jedzenie? Składa się głównie z ryby, ale nią nie pachnie? Gotujemy je na zimno? To musi być ceviche!

Ceviche to potrawa, którą nie pogardziłby magik podczas wystąpienia. Wrzucamy surową rybę do miski – abrakadabra - mamy rybę ugotowaną! Jak to się dzieje? Takie czary to proces denaturacji.

Jaka ryba?

Głównym składnikiem ceviche jest ryba lub owoce morza. Przed podaniem marynujemy mięso w soku z limonek. Kwas ścina białko, przez co mięso nie jest surowe, a ugotowane na zimno.

Do ceviche nadają się ryby morskie białe, 100% świeże. Na targu rybnym szukajcie zatem halibuta, dorsza, okonia morskiego, miecznika, czerwonego lucjana lub soli. Do ceviche nadają się również krewetki, małże, mątwy i ośmiornice – te ostatnie polecamy jednak przed podaniem przegotować.

Ryba musi być świeża dobrze schłodzona, dobrze sprawiona, czyli bez żyłek krwi, skóry i ości, pokrojona na kawałki 2-3 centymetrowe.

Co jeszcze?

Podczas marynowania pamiętajmy o kilku ważnych zasadach:

  • Odpowiedni czas marynowania – zbyt krótki ryba będzie surowa. Czas zależy od grubości kawałków. Dlatego dobrze kroić mięso na kawałki w tym samym rozmiarze. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy ceviche jest gotowe, przekrójmy jeden kawałek, a zobaczymy czy mięso jest gotowe do spożycia.
  • Odpowiedni stosunek marynaty do ryby – proporcja 100 gr mięsa – sok z 1 limonki.
  • Równe kawałki zamarynują się równo – rybę do ceviche kroimy na kawałki grubości 2 -3 centymetrów.
  • Nie dodajemy serca cebuli tylko zewnętrzne listki – wnętrze jest zbyt gorzkie – cebule kroimy w piórka i moczymy w wodzie przed podaniem.
  • Limonki wyciskami jednym ściśnięciem – więcej wydobędzie gorycz ze skórki, a tego też nie chcemy.
  • Do ceviche dodajemy odrobinę mleka, jeśli chcemy zredukować kwasowatość limonki

Przepis podstawowy:

Do miski wrzucamy równe kawałki ryby dodajemy sól mieszamy, dodajemy sok z limonki wyciśnięty zgodnie z zaleceniami powyżej. Dorzucamy trochę czosnku, pieprzu, imbiru (opcjonalnie), chili pietruszkę i dodajemy 3 łyżki mleka. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.

Co do pozostałych składników kombinacje są nieskończone. Można dodać kukurydzę i bataty gotowane w cynamonie, a można zjeść z koprem włoskim i rzodkiewką 🙂 Zachęcamy do eksperymentowania!

Comments are closed.