Kuchnia tajska

Jakich dań warto spróbować będą w Tajlandii?

Kuchnia tajska to harmonia smaków. Kuchnia ta ma duże naleciałości hinduskie i chińskie. Jej oryginalny charakter zawdzięczamy lokalnym składnikom takim jak: mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir i liście limonki (kaffir), galangal (bardziej pieprzna `odmiana imbiru), bazylia tajska – z anyżowym posmakiem, tofu. Posiłki doprawiane są dla uzyskania pięciu smaków, które łączą się w harmonijną całość. Danie powinno być ostre, słodkie, gorzkie, kwaśne i słone.

Z lokalnej karty koniecznie spróbować trzeba:

1. Pad Thai – jest to smażony makaron z kurczakiem lub z krewetkami, a do tego jajko, tofu, kiełki, orzeszki ziemne, limonka. Jest to najpopularniejsze danie w Tajlandii.

2. Tom Yum Kung – zupa z krewetkami lub kurczakiem, pikantna, kwaśna z bardzo dużą ilością ziół i dodatków. Serwowana z krewetkami lub kurczakiem. Często podawana w charakterystycznym, podgrzewanym naczyniu, z którego nalewamy kolejne porcje do swojej miseczki.

3. Som Tam – to sałatka z zielonej papji, najlepiej zamówić ją z wodą z kokosa do popicia, bo jest bardzo ostra.

4. Tom Kha Gai - to zupa kokosowa z kurczakiem i całą masą aromatycznych tajskich dodatków takich jak m.in. trawa cytrynowa, galangal, chili, sos rybny(używany zamiast soli), kaffir, kolendra.

5. Pad Kra Pao – bardo pikantny kurczak z tajską bazylią. Ostrość bierze się z utarcia czosnku wraz z papryczką chili. Serwuje się go z jajkiem, smażonym na głębokim tłuszczu. Danie nie jest tłuste, bo przygotowywane jest metodą stir-fry. Składniki są szybko smażenie na dużym ogniu w woku. Na koniec danie posypuje się bazylią tajską, dzięki czemu bazylia stopniowo uwalnia aromat i nie traci swoich cennych właściwości. Potrawa serwowana z ryżem jaśminowym.

6. Khanom Dziin Nam Jaa Gati - Delikatne noodle w aromatycznej zupie z mlekiem kokosowym. Makaron jest lekko sfermentowany, cienki i bardzo miękki makaron podawany w wywarze z mleczka kokosowego z dodatkiem tajskiej bazylii. Superaromatyczna i lekko pikantna potrawa.

7. Khao Niaw Ma Muang – jest to deser - słodkie mango z ryżem kleistym, polane słodką kokosową śmietanką, posypane prażoną chrupiącą fasolką mung. Doskonałe połączenie smaków.

8. Muu Sate lub Satay - Wieprzowe lub kurczakowe szaszłyczki z pikantnym sosem orzechowym

9. Laab gai, laab moo – sałatka mięsna, jej odmian jest wiele w zależności od tego z jakiego mięsa wykonana jest sałata. Sałatka podawana jest na zimno. Mięso nie jest mielone a siekane nożem, tak jak wołowina na tatara. Ciekawostką jest, że w Tajlandii nie używa się w ogóle maszynek do mielenia mięsa – wszystko sieka się ręcznie. Laab przygotowuje się z dużą ilością świeżych ziół, szalotką, listkami Kaffir, trawą cytrynową i galangalem. Wygląda może mało zachęcająco, ale smakuję nieprawdopodobnie pysznie.

kuchnia tajlandzka przysmaki tajlandii

Brak komentarzy.

Zostaw komentarz