Owoce morza

Kuchnia krajów nadmorskich to przede wszystkim ryby i owoce morza, czyli skorupiaki, mięczaki, głowonogi inne stwory, które pod wodą wyglądają fascynująco, a po odpowiedniej obróbce termicznej rozpływają się w ustach.

Trzeba jednak uważać na to, co wyłowione z wody zamierzamy spożyć, ponieważ część podwodnych istot jest niestety trująca. Tyczy się to zarówno ryb, jak i owoców morza. Natomiast jeśli w nadmorskiej miejscowości udamy się na targ albo zrobimy zakupy u rybaka, nie musimy się martwić, gdyż te stworzenia na pewno będą jadalne. W naszych szerokościach geograficznych jedzenie robaków z morza stało się modne od niedawna. Wiele osób w dalszym ciągu nie wie, jak się zabrać za zjedzenie porcji krewetek, nie mówiąc już o samodzielnym przygotowaniu mięczaka, skorupiaka, głowonoga czy szkarłupnia. A tutaj sprawa jest prosta, bo danie z owoców morza jest z pewnością mniej skomplikowane w przygotowaniu niż nasz schabowy z modrą kapustą i ziemniaczkami. Niektóre wystarczy tylko rozłupać i zjeść bez przyprawiania, bo same w sobie posiadają głębię morskiego smaku. Do przygotowania innych potrzebna będzie tylko odrobina oliwy, cytryna czasem pietruszka i czosnek oraz kwadrans aby zamienić śmierdzącego wodnego stwora w wykwintne danie. Jak to zrobić? Przepisów jest wiele, na początek warto jednak wiedzieć co jest czym.

Do skorupiaków zaliczamy homary, kraby, krewetki i inne stwory których ciało pokryte jest skorupą. Mięczaki to małże ostrygi, mule, muszle św. Jakuba, omułki, ślimaki oraz głowonogi wśród których można wyróżnić ośmiornice, kalmary, mątwy. Mamy jeszcze szkarłupnie, a wśród nich jadalny i uznawany za afrodyzjak jest jeżowiec.

Wszystkie powyższe dostępne są już przygotowane w portowych restauracjach często za bajońskie kwoty. Ale z łatwością możemy je przygotować na jachcie zachwycając całą załogę. Jak? Na tym blogu poznasz wiele przepisów na dania, o których nie miałeś pojęcia. Jeśli widzisz ten wpis jako pierwszy masz szczęście, bo wszystkie przepisy jeszcze przed Tobą. Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowych smakowitych przepisach jak i super apetycznych promocjach na czartery jachtów w najpiękniejszych zakątkach świata.

Comments are closed.