BLT dla awokadożerców

Śniadanie na jachcie należy do najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dobrym zwyczajem jest przygotowanie czegoś bardzo sycącego szczególnie przed planowanym wypłynięciem. W trakcie żeglugi, przy wzmożonych przechyłach załoga raczej nie ma ochoty na jedzenie, a na pewno już nie na przygotowywanie jedzenia. Dlatego dobrze najeść się na zapas. Idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji wielkie kanapki z bekonem, pomidorami i awokado! Można je także  przechować w lodówce i zjeść na żeglarski lunch!

Wydruk przepisu
BLT
BLT jest akronimem od becon, lettuce, tomato - i odnosi się do amerykańskich kanapek, które mają w sowim składzie wyżej wymienione produkty. W naszej wersji - BLT nie jest typowym BLT, choć łudząco przypomina ową kanapkę. Co zmieniliśmy? Zamiast sałaty użyliśmy awokado!
Porcje
kanapka
Składniki
  • 2 cieńkie plastry podsmażonego boczku
  • 2 plastry pomidora
  • 3 plastry awokado
Porcje
kanapka
Składniki
  • 2 cieńkie plastry podsmażonego boczku
  • 2 plastry pomidora
  • 3 plastry awokado
Sposób przygotowania
  1. Bułkę przekroić i podpiec chwilę w rozgrzanym piekarniku. Po 3 minutach wyjąć, przełożyć boczkiem, pomidorami, majonezem i awokado. Bułkę podawać przekłutą wykałaczką
Inne informacje

Takie BLT można także zaserwować z sadzonym jajkiem. Będzie wtedy jeszcze bardziej sycąca i na długo zaspokoi apetyt głodnych żeglarzy

Udostępnij ten przepis