Omlet hiszpański

Omlety na śniadanie na jachcie to standard 🙂 Łatwo zrobić, nie jest to oklepana jajecznica, syte i pożywne wprost idealne i po imprezie i przed długim przelotem. Jednak dla mnie absolutny HIT to omlet hiszpański! Czym się różni od tradycyjnego ? Otóż ma w sobie także ziemniaczka, który lekko wieśniaczy oblicze nadmuchanego francuskiego omleta. Ten omlet daje jeszcze większą sytość, więc nadaje się nawet na szybki obiad, kiedy lądu na horyzoncie brak, a do tawern jeszcze dalej! Polecam i smacznego!

Wydruk przepisu
Omlet
Porcje
Składniki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 jajek
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 cebule
Porcje
Składniki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 jajek
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 cebule
Sposób przygotowania
  1. Jajka roztrzepać widelcem lub trzepaczką
  2. Ziemniaki podgotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry
  3. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie (ok 5 min.) pod koniec smażenia dodać cebulę, zmiażdżony czosnek i ziemniaki. Wszystko smażyć aż do momentu kiedy cebula będzie szklista
  4. Dodać masę jajeczną i smażyć do ścięcia. Aby omlet był cały przesmażony można patelnię przykryć talerzem i dzięki niemu przewrócić omlet na drugą stronę i dosmażyć lub przełożyć ściętą masę do formy i włożyć na 5 minut do rozgrzanego piekarnika.
Udostępnij ten przepis