Tuńczyk w sezamie

Steki z tuńczyka  potrzebują tylko odrobinę oliwy i soli, aby mięso uwolniło swój niepowtarzalny smak. Doskonały stek z tuńczyka, nie może być przepieczony, dlatego powinien mieć 2 cm grubości. Smażymy go natartego oliwą po 3 minuty z każdej strony. Tuńczyk nie znosi panierek, a jeżeli ktoś go w niej poda jest to moim zdaniem świętokradztwo. Jedyne dodatki, które tuńczyk toleruje to sezam i migdały. Dziś przepis na króla mórz z sezamem!

Wydruk przepisu
Tuńczyk
tuńczyk kambuz
Dania Kolacja
Porcje
Składniki
  • 2 steki z tuńczyka zazwyczaj są tak duże, że wystarczą dla 4 osoby.
  • 4 łyżki sezamu czarnego
  • 4 łyżki sezamu białego
Dania Kolacja
Porcje
Składniki
  • 2 steki z tuńczyka zazwyczaj są tak duże, że wystarczą dla 4 osoby.
  • 4 łyżki sezamu czarnego
  • 4 łyżki sezamu białego
tuńczyk kambuz
Sposób przygotowania
  1. Tuńczyka wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Natrzeć oliwą i odrobiną soli, odstawić.
  2. Tuż przed smażeniem obtoczyć w wymieszanym sezamie. Smażyć po 3 minuty z każdej strony.
  3. Podawać z młodymi warzywami z patelni i polentą.
Udostępnij ten przepis