Bottarga jest to suszona ikra z tuńczyka bądź cefala.
Dla żeglarzy wybierających się na Sycylię lub Sardynię bottarga to lokalny przysmak numer jeden do spróbowania.
Bottarge klasycznie je się jako przystawkę na kawałkach świeżego pieczywa. Jest wspaniała także jako składnik sałaty z pomidorami i cebulą. Jednak najbardziej znana danie z bottargą to spaghetti okraszone starta ikrą, oliwą i sokiem z cytryny.
Słowo „bottarga” pochodzi z arabskiego „butarikh” - co oznacza suszoną ikrę rybią. Jednak co ciekawe, dania z bottargą mają pochodzenie fenickie. Bottarga była bowiem pożywieniem fenickich rybaków, którzy spędzali całe dnie na połowach.
Bottarga ma bardzo intensywny rybi aromat, zatem wystarczy jej niewiele, aby danie nabrało smaku. Cena bottargi dochodzi do 100 euro za kilogram, więc tym lepiej że na kilkuosobową kolację nie musimy zakupić jej dużo.